Ingrediente

Cand am vazut prin magazine pungutele cu mucenici (aici vorbesc de cei care se fac in zeama si care nu mi-au placut niciodata), mi-a venit pofta de acei mucenici moldevenesti pe care ni-i facea mama si care tare ne mai placeau.

Nu tin la traditie asa ca, de cate ori am chef de mucenici ii pregatesc. Mai mult, eu am adaptat reteta si i-am facut vegani 🙂

Indicatii

  1. Am pregatit mai intai maiaua din jumatate de cub de drojdie, putin zahar brut, 2 linguri de faina si apa dupa carevam lasat ca drojdia sa se activeze aproximativ 15 min. Atunci cand formeaza o spuma deasupra e semn ca drojdia s-a activat.
  2. Aluatul l-am framantat si dospit la masina de paine insa la fel de bine se poate framanta si la mana. La dospit trebuie lasat intr-un loc caldut, ferit de curent iar cand si-a dublat volumul se poate lucra cu el. Pentru ca era cald in casa, la mine a dospit in mai putin de 1 ora.
  3. Dupa ce aluatul a crescut frumos ne pregatim sa forman mucenicii. Presaram putina faina sau ulei, depinde cum se comporta aluatul, astfel incat sa nu se lipesca si sa il puteti intinde bine. Formam niste bastonase dupa care le impletim in forma cifrei opt. Eu am facut bastonasele de aproximativ 20 cm pentru ca imi plac mucenici mai mititei, dar fiecare e liber sa aleaga cat de mari ii prepara.
  4. Ii mai lasam in tava tapetata cu hartie de copt aproximatib 15-20 min ca sa mai creasca dupa care ii dam la cuptor pentru aptoximativ 20 min, la foc potrivit. Cand s-au rumenit frumos e semn ca sunt gata.
  5. Ii lasam la racit, apoi cu o pensula ii ungem cu miere si presaram nuca macinata deasupra.

Sunt cei mai deliciosi mucenici moldovenesti pe care i-am mancat pana acum. Fara lapte, unt sau oua 🙂

Daca v-a placut reteta pentru mucenici moldovenesti va invit sa dati Subscribe la canalul de Youtube si sa o impartasiti cu prietenii vostri printr-un Share pe Facebook.

Vegantina – careia ii plac mucenicii moldovenesti vegani 🙂

(Visited 27 times, 1 visits today)