Ingrediente maia

  • 3/4 cub drojdie
  • 1 lingurita zahar brut Gasesti aici
  • 100 ml apa minerala
  • 2 linguri faina

Ingrediente aluat

  • 600 g faina
  • 100 g zahar brut Gasesti aici
  • ½ lingurita sare Gasesti aici
  • 3 lingurite coaja de portocala (eu am folosit uscata si macinata)
  • ½ lingurita turmeric (pentru culoare) Gasesti aici
  • 300 ml apa mineral (aproximativ, se va simti si la mana)
  • 60 ml ulei

Ingrediente crema

Cand auzeam cuvantul cozonac, tot ce imi venea in minte era: bun, dar prea complicat de pus in practica. Tot timpul mi-am spus, ca acest preparat ravnit mai de toata lumea si care este vedeta sarbatorilor, poate fi pregatit doar de adevaratii maestri ai bucatariei. Nu ca nu ar fi asa :). Concluzia, exclus ca eu sa fac vreodata.

Si totusi, imbiata de diversele retete mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de treaba. Rezultatul…cu toata modestia :), nemaivazut si nemaiintalnit. A iesit un cozonac vegan care mi-a depasit cu mult orice asteptare. Am zis ca daca mi-a reusit mie reteta de cozonac vegan, inseamna ca pot sa fac orice reteta. Ei, sa nu exageram totusi 🙂

Si cum era numai normal, repede telefoane, poze, ca sa vada tot familionul marea reusita. Mama, tata, sora, soacra, catel, purcel, toti trebuie sa fie la curent cu noua reusita. Panica mare! Stiau ei ca de ceva vreme m-a apucat nebunia gatitului, dar nu erau nici prea convinsi. Acum cred ca am fost suficient de convingatoare 🙂

Indicatii

  1. Asadar, am inceput reteta prin a face maiaua pentru ca e nevoie sa lasam aprox 15 minute drojdia la activat, dupa care, cu toate fortele ne apucam de framantat.
  2. Incorporam toate ingredientele impreuna cu maiaua si framantam incet dar bine. Il mai si izbim de toti peretii de cateva ori, ca de “unde da mama, creste”. Asa ca daca vrem sa avem un aluat fraged si bine crescut, trebuie batut. Nu plange, fiti fara grija 🙂
  3. Dupa ce am terminat aceste operatiuni il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. In functie de cat e de cald in casa va creste mai repede sau mai incet. La mine a durat aproximativ 40 min.
  4. Timpul in care aluatul nostru dospeste, pregatim si crema cu ingredientele enumerate in video. Daca doriti sa mai adaugati stafide sau altceva o puteti face. La noi, cineva nu sufera stafidele asa ca le-am sarit randul 🙂
  5. Cu aluatul crescut frumos si crema pregatita, mai framantam 5 minute dupa care il impartim in 2 parti egale si il intindem pe blatul de lucru uns cu ulei. Nu intindeti foi prea subtiri pentru ca vor crapa la copt. Eu am lasat cam 5 mm grosime. Umplem cele 2 foi cu crema obtinuta, le rulam pe fiecare in parte dupa care le impletim intre ele.
  6. Il asezam intr-o tava tapetata si il mai lasam sa creasca in tava inca 20 minute. Dupa acest interval, il dam la cuptorul incins in prealabil si il lasam la copt aproximativ 80 minute. Eu l-am copt la foc mic (aproximativ 160 de grade) si a iesit minunat. Cand vedem ca se rumeneste este semn ca s-a copt, asta daca nu aveti focul prea tare. Dar faceti si testul cu scobitoarea.

Daca respectati reteta sigur nu veti da gres. A iesit un cozonac vegan de exceptie. Nici nu ai zice ca nu contine lapte si oua. Apropo, ca sa obtinem o culoare galbena, frumoasa, ca cea pe care o dau ouale de tara, am folosit jumatate de lingurita de turmeric.

Daca v-a placut reteta pentru cozonac vegan va invit sa dati Subscribe la canalul de Youtube si sa o impartasiti cu prietenii vostri printr-un Share pe Facebook.

Vegantina – careia ii face mare placere sa impartaseasca cu voi aceasta minunata reteta 🙂

(Visited 847 times, 5 visits today)